ECHO’S UIT DE STEPPEN

Muziek- en Cultuurfestival, november 2007

Antwerpen (België), Amsterdam, Utrecht (Nederland)

 

programma

kinderprogramma

artiesten

workshop

lezing

films

reis foto's

festival foto's

nomaden tent

video

 

Over het festival

‘Echo’s uit de Steppen’ geeft een beeld van de muziek en de cultuur van nomadisch Centraal–Azië. Voor de eerste uitvoering van dit festival in Nederland en België in november 2007 hebben wij artiesten uitgenodigd uit Kazakstan, Kirgizië, Mongolië en Siberië (Tuva, Khakassië).

De meeste aandacht gaat uit naar muziek. De optredende artiesten bestrijken het hele spectrum van de nomadische muzikale cultuur in haar hedendaagse vormen. (lees meer)

Opzet en programma

Het festival duurt 3 in Amsterdam en Antwerpen plus een dag in Utrecht met selectie van de artiesten. Elke dag heeft een eigen thema (Hedendaags sjamanisme in Centraal-Azie, Epische liederen uit de steppen, Van Kazakstan tot Siberië).  
Daarnaast zijn er workshops, lezingen, een filmprogramma en een programma voor kinderen.
Om het buitenleven van de nomaden te onderstrepen wordt er yurt (vilten tent) op het festivalterrein opgezet voor ervaringsgerichte activiteiten (alleen in Antwerpen).

Tijdens het festival in november 2007 treden de volgende artiesten op:

Gendos –improvisatie/ moderne sjamaan (Tuva)  
Sergei Charkov met zijn dochter Yulia Charkova–trad. muziek en (keel)zang (Khakassië). Sergey is ook een houtsnijder en beroemde instrumenten maker, oa. van sjamanentrommels
Raushan Orazbaeva (Kazakstan)-trad/klassiek instr.muziek
Almas Almatov - meester v.d. epische zang uit Aral Zee regio met een leerling 
Jusup Aisaev- multi-instrumentalist uit Kirgizië 
Urkash- manaschi, epos verteller uit Kirgizie 
Sainkho Namtchylak – van traditioneel tot geïmproviseerde zang (Tuva)

Gulzada Seitkhalin – kunstenaar bordurentechnieken en ornamenten uit Kazakhstan: het maken van tuskiiz, traditionele muurkleed voor in de nomadentent.

Zie volledige tijdschema

Korte inleiding in de nomadencultuur
Eurazië is een geografische, historische en culturele entiteit. Eeuwenlang waren de Euraziatische steppen, die zich uitstrekken van de Zwarte Zee via de Mongoolse hooglanden tot aan de Stille Oceaan, het leefgebied van nomadische stammen. Bijvoorbeeld de Scythen, de zo gevreesde barbaren uit de Griekse Oudheid en de mysterieuze Hunnen en later de Turkse-Mongoolse horden. Het meest recente en bekende nomadische rijk werd tot stand gebracht door de Koning der Mongolen, Chingiz Khan.
(lees meer)

Programmering
Maxim Chapochnikov (Stichting Window To Europe) - sinds 1990 onderzoeker en promotor van de cultuur en muziek van de voormalige Sovjet Unie en Azië. Hij organiseert concerten en tournees en diverse andere evenementen. Maxim is ook een dj en geluidskunstenaar.
 
Advies
Mark van Tongeren (North –Asia Institute Tengri) – ethnomusicoloog, specialist in boventoonzang, auteur van  ‘Overtone Singing’ (Fusica, 2002)
Maya-Matthea van Staden (North –Asia Institute Tengri) - antropologe, gespecialiseerd in Mongoolse cultuur, taal en muziek.         
Liesbet Nyssen (North –Asia Institute Tengri) – ethnomusicologe.

Productie
Stichting Window To Europe
Tropentheater
Zuiderpershuis
Met dank aan Amsterdams Fonds Voor de Kunst

Echo’s Uit de Steppen 2007 was een co-productie van het Zuidepershuis in Antwerpen, het Tropentheater en Stichting Window to Europe, beiden te Amsterdam, en wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK)

   

 


De zalen zijn ingericht door Shirdak   

                                                      (home)